Λειτουργία Επιτροπής Αρχείων Επιχειρήσεων (ΕΑΕ/ΕΑΕπ)

Κεντρική στόχευση της Επιτροπής

       Τα αρχεία επιχειρήσεων έχουν ευρύτερη κοινωνική αξία: ο κεντρικός ρόλος που παίζει η οικονομία και η επιχειρηματική δράση, μέσω της παραγωγής προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών, τα καθιστά σημαντικά στοιχεία της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αναπόσπαστο μέρος του ιστορικού αρχειακού αποθέματος των κοινοτήτων.

       Η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, με απόφαση του Δ.Σ. της, ενεργοποιεί την Επιτροπή Αρχείων Επιχειρήσεων (ως τέτοια νοούνται τα αρχεία δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, τα τραπεζικά αρχεία και τα βιομηχανικά αρχεία), με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία τους καθώς και τη διάσωση, μελέτη και προβολή τους, ώστε να είναι προσβάσιμα στη σχετική έρευνα, ως αναπόσπαστο τμήμα των πρωτογενών πηγών για τη μελέτη της ιστορίας της οικονομίας της χώρας μας.

Στόχοι

Αποσαφήνιση του νομικού και θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των αρχείων επιχειρήσεων.

Χαρτογράφηση των φορέων/οντοτήτων που φυλάσσουν αρχεία επιχειρήσεων και συναφές αρχειακό υλικό.

Συμβολή στη διάσωση και διάθεση στην έρευνα αρχείων επιχειρήσεων.

Ευαισθητοποίηση εταιρειών και των στελεχών τους, ειδικών και μη, καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου για τη σημασία της διατήρησής τους· παροχή συμβουλευτικού έργου σε συναφή ζητήματα.

Δικτύωση με ομολόγους διεθνείς και ελληνικούς φορείς και στόχο τη συμβολή στη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για τα αρχεία επιχειρήσεων.

Εργαλεία

Συγκρότηση βάσης δεδομένων για τα αρχεία επιχειρήσεων και περιγραφή φορέων/οντοτήτων που κατέχουν τέτοια, σύμφωνα με το αντίστοιχα αρχειακά πρότυπα.

Συνεργασία με τους φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο για την παράλληλη υποστήριξη της προσπάθειας.

Επιστολή της ΕΑΕ προς σημαντικούς ομίλους επιχειρήσεων ή ιστορικές επιχειρήσεις σχετικά με την αξία των αρχείων τους - ανάδειξη "καλών πρακτικών".

Διαρκής ενημέρωση του ιστότοπου της ΕΑΕ (Τμήμα: Επιτροπές Εργασίας) με σχετικές ενημερώσεις/εντοπισμούς-περιγραφές αρχείων επιχειρήσεων, άρθρα και χρήσιμους συνδέσμους.

Διοργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού περί αρχείων επιχειρήσεων.

Διοργάνωση εργαστηρίων (που θα απευθύνονται σε αρχειονόμους, ιστορικούς και στελέχη επιχειρήσεων) σχετικά με την αξιοποίηση αρχείων επιχειρήσεων στην ιστορία επιχειρήσεων και την εταιρική υπευθυνότητα επιχειρήσεων και φορέων.

        Με την παρούσα ανακοίνωση καλούνται τα μέλη με συναφή ενδιαφέροντα και πρόθεση να συμβάλουν στο έργο της προαναφερθείσας Επιτροπής, να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη της ΕΑΕ/ΕΑΕπ, Ελένη Μπενέκη στο τηλ. 6974749291 ή στην  ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..