Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Αρχεία
Η διακήρυξη στα ελληνικά και στα αγγλικά
ΔΤ εκδήλωσης
Πρόγραμμα εκδήλωσης
Αφίσα εκδήλωσης
Αφίσα στα ελληνικά και στα γαλλικά

Δικαίωμα στη μνήμη Vs Δικαίωμα στη λήθη

Πρακτικά απο την εκδήλωση - συζήτηση Δικαίωμα στη μνήμη Vs Δικαίωμα στη λήθη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, Αμφιθέατρο "Theo Angelopoulos", Σίνα 31, Αθήνα
Έκδοση: Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, Οκτώβριος 2014
ISBN: 978-618-81234-2-7

Μετάφραση, επιμέλεια κειμένων και έκδοσης: Νέστωρ Μπαμίδης,
Υπεύθυνος Επιτροπής Εκδόσεων της ΕΑΕ
Σημείωμα του ΔΣ της ΕΑΕ

Από το 2013 προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο Οδηγίας, το οποίο επιβάλει τη μαζική διαγραφή ή ανωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων από τα αρχειακά τεκμήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιστορική έρευνα και την ευθύνη λογοδοσίας. Η κίνηση αυτή βάλει κατά της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των αρχείων.

Η Εταιρεία των Γάλλων Αρχειονόμων (Association des archivistes français (AAF)) ξεκίνησε από καιρό να ηγείται εκστρατείας εναντίον της Οδηγίας και της θέσης της ΕΕ.

Με την συντονισμένη δράση της AAF συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 51.000 υπογραφές ευρωπαίων αρχειονόμων, ερευνητών και πολιτών με αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, την αναβολή της συζήτησης επί του σχεδίου. Προς την ίδια κατεύθυνση υπήρξε κινητοποίηση του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων, των επιμέρους οργάνων του και άλλων συναφών επιστημονικών σωματείων.

Η εκστρατεία αυτή υποστηρίχθηκε στην Ελλάδα από την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΑΕ), στα πλαίσια της σταθερής, εκπεφρασμένης και τεκμηριωμένης θέσης της (ήδη από το 2004) για την απρόσκοπτη διάθεση των αρχειακών πηγών στους πολίτες, θέση σύμφωνη άλλωστε με την Παγκόσμια διακήρυξη για τα αρχεία του Διεθνούς Συμβουλίου των Αρχείων, η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΔΣΑ το Σεπτέμβριο του 2010 και τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 2011.

Με αυτή την αφορμή, η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση -συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Δικαίωμα στη μνήμη vs δικαίωμα στη λήθη». Στην συζήτηση, στην οποία τις θέσεις της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας διατυπώνει στην εισαγωγική της παρέμβαση η πρόεδρος της ΕΑΕ Αμαλία Παππά, κλήθηκαν και δέχθηκαν να συμμετάσχουν οι:

Jean-Philippe Legois
(πρόεδρος της Εταιρείας Γάλλων Αρχειονόμων (Association des archivistes français-AAF),
Έφη Αβδελά (καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης),
Στράτος Δορδανάς, (επικ. καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής και Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας),
Βαγγέλης Καραμανωλάκης (λέκτορας της Θεωρίας της Ιστορίας και της Ιστοριογραφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας),
Αμαλία Παππά (πρόεδρος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας)
Συντονιστής: Νίκος Αλιβιζάτος (καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).